Érdekességek, ajánló
Minden kezdet nehéz – Álmok és csalódások a párkapcsolatban és a családban

 

 

XVII. Pszinapszis – Bevetetlen Álmok

 Budapesti Pszichológiai Napok már 17. alkalommal kerül megrendezésre

2013. április 12-14. között.
Angyalföldi József Attila Művelődési központ


április 12. péntek, 15:30
Smaragd terem

 

„Nehezebb valakit megtartani, mint megszerezni”- visszhangzik atyáink jótanácsa a fülemben. Kapcsolatban, családban élni nehézségekkel jár. De vajon mit nyerünk azzal, ha csak a nehézségeit látjuk, ha csak azokat hangsúlyozzuk? Persze, ennek révén fel is készülhetünk…

Egy párkapcsolat, vagy egy hosszútávú elköteleződés vállalásának kezdő időszakában gyakran több a kérdés, mint a válasz, és több a szorongás, mint az oldottság. A szenvedély, az érzelmi fellángolás és a szimbiózis megélése jótékonyan elfedi ezt – egy darabig. Aztán jön az első kétely, az első nézeteltérés, az első kérdések.

Talán az első, legnehezebb kérdés maga az elköteleződés. Vajon képes-e a kapcsolat fontosabbá válni a szemünkben, mint pillanatnyi igényeink, érdekeink, saját igazunk biztosítása és elvárásaink beteljesítése? Mit nyerünk – és mit veszítünk azzal, ha igen a válasz?

És honnan származnak elvárásaink a kapcsolat irányában? Szüleinktől? Barátainktól? A médiából? Celebektől? Férfimagazinok erotikától fülledt vagy éppen autókkal túlzsúfolt oldalairól, vagy lányregények levendulaillatú lapjairól?

És miben csalódunk, amikor „csalódunk”? A Másikban? Vagy abban a képben, amilyennek őt láttuk? Saját elvárásaink nem teljesülésében? Vagy magukban az elvárásainkban?

Kapcsolatban, családban élni tehát nehézségekkel jár. Erőfeszítéseket, döntéseket, lemondásokat, kompromisszumokat, változás iránti készséget és rugalmasságot kíván meg. Mégis vágyunk rá. Törekszünk rá. Megéri, mert biztonságot jelent.  Akkor is, ha nehézségekkel jár és erőfeszítésbe kerül. Akkor, is, ha nehezebb megtartani, mint megszerezni. Akkor is, ha a kezdete nehéz… és a folytatás sem korzózás. Akkor is, ha csak a nehézségeit látjuk – és csak rajtunk múlik, hogy igyekszünk-e meglátni az előnyeit, nyereségeit is. Ez utóbbiban kíván segítséget nyújtani az előadás.

Előadó:

Közösségi média:
Az oldalt fejlesztette:
Fejlesztés alatt