Hírek-aktualitások
Házasság Hete Szeged 2012

A hűség a gyógyulás tere

Szeged – A válás a jóléti társadalom luxusa, a Valentin-nap pedig kapcsolatmegerősítő ünnep – vallja a szegedi Szászi házaspár. A családterapeutákkal a házasság hete kapcsán beszélgettünk.

A hűség a gyógyulás tere
Szeged – A válás a jóléti társadalom luxusa, a Valentin-nap pedig kapcsolatmegerősítő ünnep – vallja a szegedi Szászi házaspár. A családterapeutákkal a házasság hete kapcsán beszélgettünk.
– Elveszítettük a tájékozódó képességünket. Széles körű a kínálat az „életmódbörzén”, veszélyesnek tűnik elköteleződni egy adott rendszer mellett. A hit társadalmi szintű krízise, amely értékkavalkáddal és értékvesztéssel jár, a családokban is megjelenik – mondja Szásziné Fehérváry Anikó. Férjével, Szászi Balázzsal húsz éve igyekeznek a bajba jutott pároknak, családoknak átlendülni a nehéz időszakokon. Mint mondják: senkit sem „bombáznak” tanításokkal, nem erőszakolják ki a megbékélést mindenáron. A segítséget kérők szándékából kiindulva, erőforrásaikat elfogadva és teret kutatva szakmai kíséretet adnak. Nem tudnak és nem is akarnak dönteni senki helyett.

A Remény Háza Kapcsolati Műhelyben dolgoznak Szegeden, a Dáni utcában, amely katolikus alapítványként működik. Nem csak vallásos emberek fordulnak hozzájuk segítségért. „Van, aki a stabil normarendszer miatt jön, más azért, mert tudja, hogy a keresztények kiállnak a hűség mellett, és vannak, akik egyszerűen igényes, gondos ellátást keresnek” – mutatja be az érdeklődőket Anikó. Férjével évek óta tart foglalkozásokat a házasság hete rendezvénysorozatának részeként. Kedden Párgyakorlatok címmel szerveztek könnyed, interaktív workshopot a Millenniumi Klubban. Valentin-napon abban kívántak segítséget nyújtani az egymásra másfél órát szentelő pároknak, hogy összehangolódjanak, és szerelmet tudjanak vallani.

– Ha nem vesszük figyelembe a Valentin-nap piacorientált megközelítését, akkor ez egy kapcsolatmegerősítő ünnep, amelynek hatására 15 évvel ezelőtt elindult a házasság hete nevű kezdeményezés. Újra felidézni a szerelmet, visszatérni az ősforráshoz mindig jó érzés – vélekedik Szászi Balázs.

A családterapeuta házaspár szerint a hűség nagyon fontos érték, mert megadja azt a teret, ahol mélypontok tanulságait is át lehet élni, ezáltal lehetőség adódik a „gyógyulásra”. – Ha hurcoljuk a sebeinket egyik kapcsolatból a másikba, ismétlésekbe bocsátkozunk. Mindig új helyzetben találja magát az ember, ezért nincs idő a belátásra. A hűség a gyógyulás tere – hangsúlyozza Anikó, aki ironikusan jegyzi meg: a válás a jóléti társadalmak luxusa. Amerikában gazdasággal foglalkozó szakemberek figyeltek fel rá, hogy a gazdasági válságok végét a válások számának emelkedése jelzi. Ebből arra következtetnek, újra van pénz erre a procedúrára, illetve az egyéni kiutak finanszírozására.

Teljes cikk itt olvasható»

Közösségi média:
Az oldalt fejlesztette:
Fejlesztés alatt