Hírek-aktualitások
“Bevezetés a pszichotraumatológiába” szemléletformáló workshop

AJÁNLÓ “Bevezetés a pszichotraumatológiába” – A 20 órás bentlakásos szemléletformáló workshop elsődleges célja, hogy egyfajta nézőpontot népszerűsítsen a pszichikus problémák keletkezését és kezelését illetően. Előadó: Havelka Judit, Klinikai pszichológus, pszichotraumatológus, családterapeuta (Antwerpen, Belgium) Részvételi díj: 49.500- Ft Információ: havelka.judit@telenet.be

 Előadó: Havelka Judit
Klinikai pszichológus, pszichotraumatológus, családterapeuta

Antwerpen, Belgium
Havelka Judit, Belgiumban élő terapeuta, hosszú ideje foglalkozik a pszichotraumatikus zavarok tertápiáival egyéni és családi keretek között is.

Ennek a 20 órás bentlakásos szemléletformáló workshopnak az elsődleges célja, hogy egyfajta nézőpontot népszerűsítsen a pszichikus problémák keletkezését és kezelését illetően.

Többfajta szemüveget használhatunk amivel a problémákat, panaszokat és szimptómákat megközelíthetjük. Ha a “ traumaszemüveget” használjuk, akkor megközelítésünknek az a kiindulópontja, hogy az emocionális, kognitív, viselkedésbeli vagy éppenséggel testi tünetek széles skálája traumatikus élmények következtében alakul ki. Másszóval, sok esetben a diszfunkcionális, vagy éppenséggel patológiás viselkedések, meggyőződések, vagy testi élmények, feldolgozatlan emlékek manifesztációi, melyek gyakorta korai gyermekkori élményeken alapulnak.

A worshop első része azt a kérdést próbálja megválaszolni, hogy miért időszerű a pszichotraumával való foglalkozás? Először egy rövid áttekintést ad a pszichotrauma diagnózisának hányatott történetéről, kezdve azzal az időszakkal amit “pre- hystéria”-ként emlegetnek, majd a  hystéria kutatások nagy korszakát veszi sorra. Ezután a “Shell-sokk” és a háborús neurózisok fejezete következkezik, majd pedig a a nőkkel, gyermekekkel elkövetett erőszakos cselekmények, és a családon belüli, partnerkapcsolati erőszakhoz való társadalmi viszonyulás jelenlegi állásáról ad rövid áttekintést

A workshop második része világos képet próbál alkotni az ún. PTSD (poszttraumatikus stressz-zavar ) szindrómáról, annak jellegzetességeiről, valamint a tünetek főbb csoportjairól. Majd a traumatikus esemény definíciója, a pszichotraumatikus szindróma fajtái és azok jellegzetességei (co-morbiditás és differenciáldiagnosztika), valamint az ún. “1-es típusú” traumatikus állapotok és a “2-es típusú” traumatikus állapotok megkülönböztetése következik.

A harmadik rész a “Trauma nagy T-vel” elnevezést viseli. Itt a PTSD szindróma terápiás megközelítései, a terápiák során felmerülő nehézségek és a problémákra adott különféle válaszok szerepelnek. Megpróbálok néhány tipikusan felmerülő kérdésre lehetőség szerint egyértelmű választ adni, úgymint:

– Mit nevezünk traumafeldolgozásnak (és ugyanakkor mit nem) és milyen félreértések, viták folytak (és folynak) a traumafeldolgozás körül? Ezt követően a traumaterápia különböző szakaszai kerülnek sorra a Pierre Janet által kidolgozott modell alapján. Nagy hangsúlyt kap ebben a részben a kliens felkészültségének vizsgálata a traumafeldolgozásra, melynek eldöntésében nagy segítséget jelenthet a bemutatásra kerülő, Belgiumban kidolgozott ún. “stabilizációs profil” használata.

A negyedik részben bemutatom az un. “EMDR” technikát (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), melyet úgy szoktak emlegetni, mint a “nagy áttörést a traumafeldolgozásban”. Először az EMDR hatásmechanizmusáról szóló elképzelések ismertetése és az EMDR tecnika más egyéb terápiás iskolákhoz való kapcsolódási pontjainak ismertetése kerül sorra, majd ezt követően az EMDR protokoll bemutatása következik. Az EMDR technikát akció közben is megismerhetik a workshop résztvevői, egy EMDR esetbemutatás videódemonstrációja kapcsán.

A workshop záró, ötödik része a “ Trauma kis t-vel” elnevezést kapta. Ebben a részben azt az elképzelést szeretném átadni, hogy a gyermeki lét, a gyermek kiszolgáltatott helyzete miatt, rendkívül sok lehetőséget hordoz magában traumatikus tapasztalatok megélésére. Ebben a részben sor kerül a “Past Reality Integration” terápiás módszer bemutatására

 

 Helyszín: Lajosmizse, Dechy-lovastanya

A tanfolyam kezdete : julis 13-e péntek 14 óra, és julius 15-én vasárnap 12 órával zárul. A szobákat  kedden 12 órával kezdődően lehet elfoglalni.

Megközelíthetőség: www.dechy-tanya.hu

Kapcsolat:info@dechy-tanya.hu

Szállással kapcsolatos kérdéseikkel Tóth Tímeához fordulhatnak Tel: +36 20 230 79 17

Jelentkezési határidő: 2012.junius 15. ( kérünk benneteket minél előbb jelezzétek részvételi igényetek a szobafoglalások és a szobák beosztása miatt. )

Részvételi díj:  49.500- Ft

Ebben a szállás, tanfolyamdíj, és a tanfolyam idején az étkezés is bennefoglaltatik. ( Kérjük azokat akik vegetariánus ételeket kívánnak fogyasztani előre jelezzék ezt e-mailben)

A részvételi szándékát kérjük a  havelka.judit@telenet.be -mail címre elküldeni (név, telefonszám, e-mail cím feltüntetésével). Kérjük, a tárgy rovatban tüntessék fel: “workshop”.

A jelentkezéseket visszaigazoljuk. A jelentkezés a részvételi díj befizetése után lép érvénybe.

A részvételi díjat átutalással, vagy postai csekken fizethetik be, a következő bankszámlaszámra:
OTP Bank: 11773085-05751536

 

Bármely további kérdéssel, információval kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésére:
Havelka Judit

havelka.judit@telenet.be


Közösségi média:
Az oldalt fejlesztette:
Fejlesztés alatt